Basis principes

De belangrijkste principes van de Pilates-Methode zijn:

Ademhaling

Een correcte ademhaling optimaliseert de zuurstofstroom in de organen, verhoogt de longcapaciteit en is een essentieel gegeven bij iedere beweging van ons lichaam. Pilates leert men correct adem te halen en zo bewust te worden van iedere beweging. De ademhaling is de bepalende verbinding tussen lichaam en geest.

Concentratie

Concentratie betekent aandacht geven aan waar je mee bezig bent. De gedachten focussen op de beweging en controle houden over wat je moet doen.

Beheerst bewegen

Beheerst bewegen is begrijpen wat je doet: Pilates biedt geen programma van zinloze repeterende oefeningen doch bewuste bewegingen van het lichaam die in ons hoofd gecontroleerd worden.

Middelpunt

In Pilates worden alle bewegingen gestuurd vanuit het middelpunt, de kern. Het bewegen vanuit de kern moet in de juiste balans van ademhaling, souplesse, stabiliteit en kracht plaatsvinden.

Precisie

Naast de praktische uitvoering van de oefeningen is begrip van de juiste vorm en positie essentieel. Precisie is het resultaat van concentratie, controle, middelpunt en praktijk.

Evenwichtige spierontwikkeling

Begrip, ontwikkeling en consistente correcte uitlijning en vorm zijn essentieel bij de Pilates bewegingen en moeten beklijven tot een tweede natuur. Dit leidt tot een harmonische en evenwichtige spierontwikkeling, meer gemak en sterkere lichamelijke capaciteit.

Ritme

Alle bewegingen bij Pilates verlopen vloeiend en in een natuurlijk ritme. Het vermindert spanning op de gewrichten en ontwikkelt bewegingspatronen die leiden tot zachte, gracieuze en functionele bewegingen van het lichaam.

Lichaam en geest

De vloeiende bewegingen en bewuste ademhaling leiden tot een integratie van lichaam en geest in een uitgebalanceerd lichaam.

Ontspanning

Om lichaam en geest gezond te houden is het belangrijk om het evenwicht tussen inspanning en ontspanning te begrijpen. Pilates leert precies die inspanning te leveren om de oefening correct uit te voeren, niet meer, niet minder. Onnodige spanning in het lichaam wordt los gelaten om uiteindelijk duurzaam vanuit een natuurlijke routine makkelijk en functioneel te bewegen.

Pilates Eindhoven | IL Trovatore 15, 5629NR Eindhoven | T: 040 24 84 168 | E: pilates@gmail.com